Assetmanagement voor de toekomst!
 


Enno Kuipers
Even voorstellen
Mijn naam is Enno Kuipers, adviseur op het gebied van assetmanagement en duurzaamheid.

De uitdagingen
Wereldwijd staan we voor een grote opgave: de klimaatverandering. De zeespiegel stijgt, het weer wordt extremer, er wordt een steeds groter beroep gedaan op beschikbare ruimte en materialen, etc.. De toenemende wereldbevolking en woningnood spelen daarbij een grote factor. Verder zijn veel assets, denk aan infrastructuur of openbare ruimte, gedateerd en aan vervanging toe. Daar bovenop komt nog een toenemende vergrijzing en verloop van medewerkers. Veel organisaties en professionals zijn zoekende hoe invulling kan worden gegeven aan deze grote opgave en uitdagingen van de komende decennia. 

Wat kan ik voor u betekenen?
Mijn overtuiging is dat duurzame en circulaire oplossingen nodig zijn voor de hedendaagse en toekomstige vraagstukken, op basis van heldere en expliciete keuzes. Assetmanagement, in combinatie met duurzaamheid, is een manier van werken en denken die hierin een grote bijdrage kan leveren. Hoe pakt u dat aan? Hoe zorgt u voor voldoende kennis en ervaring in uw organisatie? Hoe positioneert u assetmanagement in uw organisatie? Hoe past u assetmanagement toe?  Hoe zorgt u dat duurzaamheid verder wordt toegepast en verankerd raakt in uw organisatie? Hoe verandert u het systeem? Welk leiderschap is hiervoor nodig? Hoe borgt u de veranderingen? Allemaal herkenbare en actuele vragen. 

Met ruim 25 jaar ervaring breng ik de theorie en de praktijk in verbinding. Ik ben sterk in analyseren en creëren van verbinding op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau. Ik kijk vanuit verschillende invalshoeken en zie dat als meerwaarde. Ik breng complexe vraagstukken terug tot overzichtelijke en realistische acties. De ontwikkeling van organisatie en individu staan bij mij centraal.

Assetmanagement en duurzaamheid
Wat is assetmanagement eigenlijk? Assetmanagement heeft tot doel om de waarde en prestaties van assets gedurende hun hele levenscyclus te optimaliseren. De levenscyclus gaat van ontwerp en aanleg, via gebruik en onderhoud naar uiteindelijk het einde van een asset. Bij het optimaliseren gaat het om de balans tussen kosten, prestaties en risico's over deze hele levenscyclus. Met gecoördineerde activiteiten wordt waarde gerealiseerd uit assets. Uiteraard dient daarbij rekening te worden gehouden met beleidskaders en wet- en regelgeving. Contextueel spelen vaak politieke, maatschappelijke en financiële belangen een grote rol.
Assetmanagement kan worden gezien als een werkwijze of vorm van bedrijfsvoering die helpt bij de te nemen besluiten en helpt organisaties te professionaliseren. Daarbij kan gedacht worden aan het optimaliseren van het bedrijfsresultaat, het versterken van de interne samenwerking, het borgen van kennis en ervaring, het vergroten van het werkplezier en het leveren van een bijdrage in het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken. De ISO 55000 geldt, als internationaal erkende norm, als basis. Assetmanagement is een manier van werken en denken, waarmee een positieve bijdrage kan worden geleverd aan de oplossingen van vandaag én morgen. Denk daarbij aan de vervangingsopgave, de duurzaamheidsdoelstellingen en de klimatologische ontwikkelingen.
Duurzaamheid is een begrip dat op verschillende manieren gebruikt wordt. De Klimaatakkoorden op internationaal en nationaal niveau en de "Sustainable Development Goals" van de Verenigde Naties vormen voor een belangrijk kader. Mijn accent van duurzaamheid ligt, in relatie tot het materiaalgebruik van assets, voornamelijk op circulariteit. Ik kijk daarbij ook naar de onderliggende systemen en werkwijzen en hoe die kunnen worden veranderd om circulariteit naar een hoger niveau te brengen.

Met mijn kennis en ervaring help ik graag bij de ontwikkeling van professionals en implementatie van assetmanagement en duurzaamheid op een wijze die het beste past bij uw organisatie.  

Lees meer over mijn achtergrond en motivatie

 

Lees meer over mijn aanbod



 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn